Gå videre til hovedindholdet

Stop for hittebørnssager i Etiopien

Baggrund
D. 4. maj 2009 udsendte retten i Addis Abeba en meddelelse om, at retten havde foranlediget igangsættelse af en politiundersøgelse af antallet af hittebørn i Addis Abeba. I første omgang lød meddelelsen, at ingen hittebørnssager ville blive hørt ved domstolen, før der foreligger en rapport fra politiet.

Det er meget svært for bureauerne (både i Danmark og f.eks. USA) at få information om, hvad der løbende sker i undersøgelsen, men adoptanter verden over forsøger i samarbejde at få stykket de mange brikker i puslespillet sammen. Dette giver dog et billede, der til tider er baseret på rygter, men jeg vil i dette indlæg forsøge at holde mig til, hvad der lader til at være facts.

Mange steder har man således kunnet læse, at det, der afstedkom undersøgelsen, var, at der i 17 hittebørnssager i retten samme dag var påfaldende omstændigheder. Det lader til, at alle 17 børn var fundet samme dag af samme politibetjent, og sagerne behandlet af samme socialarbejder. Derudover havde alle børnene enslydende papirer.
Retten har dog længe haft et øje på det stigende antal hittebørnssager. Sidste år pågik en undersøgelse af relinquishment-sager (sager, hvor barnet opgives til adoption af familien), og reglerne for, hvornår man kunne opgive et barn til adoption, blev strammet. Mange mener derfor, at dette kan være en del af grunden til de mange hittebørnssager, og det er da også nærliggende at tro, at dette kunne være tilfældet. Domstolen har bemærket, at det antal abandoned børn, der er oplyst af politiet til Ministry of Justice i deres afrapportering, ikke svarer til det antal abandoned børn, som domstolen har registreret til adoption.
Domstolen har desuden lagt mærke til, at en stor del af alle hittebørn kommer fra tre sub-cities, nemlig Lidetta, Addis Ketema og Kirkos. Der har desuden både internationalt og i Danmark været forlydender om, at børnene især afleveres til 5 børnehjem, men ifølge Danadopt er det ikke børnehjemmene, der undersøges, men politiets procedurer og i den forbindelse to konkrete politiafdelinger i Addis Abeba.

Hvilke sager er omfattet af undersøgelsen
Oprindeligt forlød det, at alle hittebørnssager var omfattet af stoppet. Det har således været klart fra starten, at relinquished børn ikke var omfattet.
Det fremgik dog forholdsvis hurtigt på amerikanske hjemmesider, at der var god chance for, at sager med børn fundet uden for Addis Abeba også gik igennem i retten.
Ligeledes fremgik det tidligt, at statsdrevne børnehjem måske ville blive undtaget fra undersøgelsen, og dette er nu bekræftet via den amerikanske ambassade i Addis Abeba.
Derudover tyder det på, at børnehjem uden for Addis Abeba også får berammet sager, og endda at børn på børnehjem inde i Addis Abeba, men som oprindeligt er fundet i andre byer, også kan få deres sag hørt.

Således er der kendskab til, at der berammes hittebørnssager for flg. børnehjem:
- Tikuret
- Toukal
- Kebebe Tsehay Orphanage
- Ketchene Orphanage
- Kolfe Youth Center
- Sele Enat (usikkert om det er konsekvent)

Fremtidsudsigter
Desværre ved ingen, hvor længe undersøgelsen vil tage. Hverken AC og Danadopt har været optimistiske i forhold til, om nogle af de påvirkede familier vil kunne nå at komme afsted inden domstolens sommerferie.
AC har nævnt, at man ikke tror, at undersøgelsen kan tage halve eller hele år, da der er et meget stort pres på de etiopiske myndigheder fra adoptionsorganisationer i hele verden.
AC har desuden givet udtryk for, at de ikke tror, at den officielle ventetid for barn i forslag fra Etiopien påvirkes af undersøgelsen. Som altid i adoptionsverdenen er der tale om et bedste bud i forhold til de prognoser, som øjebliksbilledet tegner.
Begge organisationer bringer stadig børn i forslag, mens undersøgelsen pågår.

Sommerferien
Retten har sidste arbejdsdag den 6. august, hvor der er lukket på grund af sommerferie og nytår som fejres midt i september, normalt frem til omkring den 1. oktober.

En sikker formidling i fremtiden
Selvom denne undersøgelse kommer meget ubelejligt for de adoptanter, som enten har fået deres retssager udsat eller som venter på retsdato (og vel såmænd også for dem på ventelisterne – i hele verden) så må vi være glade for, at Etiopien vælger at holde fanen højt og sørge for, at alting foregår etisk korrekt. Det ville jo være forfærdeligt, hvis man fik sit barn på et forkert grundlag. Det er meningen, at adoption skal være en god ting, og at vi skal være stolte over vores valg, når vi i fremtiden taler med vore børn om deres baggrund.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Adoptionsnyt lukker

Ja - jeg har besluttet at lukke Adoptionsnyt. Jeg har desværre alt for travlt med alle mulige andre projekter til at vedligeholde en nyhedsblog, som jo i sagens natur kræver opdatering meget ofte og allerhelst dagligt. Det er bestemt med blødende hjerte at jeg har taget denne beslutning, da bloggen jo var mit hjertebarn og hobbyprojekt meget længe. Men det går jo ikke, at der her fremme i marts stadig står godt nytår, vel? ;) Da Tine ind imellem udsender nyheder via Adoption Zones facebookgruppe , har jeg lovet hende at udarbejde en liste over mine links, og så kan hun så - alt efter hvad hun med tiden beslutter sig for at bruge den nye version af Zonen til - anvende dem som hun vil. Bloggen her bliver liggende indtil videre, så man kan stadig læse gamle indlæg, men den vil ikke blive opdateret længere. Tusind tak til jer læsere, der har fulgt bloggen og de 175 medlemmer på Facebook :) Held og lykke til alle dem, der er midt i et adoptionsforløb :) Til sidst vil jeg lige reklam