Gå videre til hovedindholdet

Den politiske situation i Etiopien

Denne film (knap ½ time) fortæller lidt om den politiske situation i Etiopien og om risikoen for uroligheder m.m. Lyden er temmelig dårlig.Her er hvad der står om Etiopiens indenrigspolitiske situation på Udenrigsministeriets hjemmeside:

Indenrigspolitisk situation:
Etiopien er en føderal republik med parlamentarisk demokrati. Det seneste valg blev afholdt den 15. maj 2005 og blev vundet af det hidtidige regeringsparti Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front, EPRDF, med premierminister Meles Zenawi i spidsen. Valgresultatet var kontroversielt. Oppositionen gik betydeligt frem og stillede spørgsmålstegn ved det samlede resultat. Det kom til uroligheder særligt i hovedstaden i juni og november 2005, hvorefter regeringen slog hårdt ned på oppositionen. Oppositionens politikere blev føngslet og blev først frigivet igen efter 18 måneder. Resultatet er lokal- og suppleringsvalget i foråret 2008 blev en massiv sejr for EPRDF. Størstedelen af den internt splittede opposition trak sig inden valget i protest mod vilkårene for at føre valgkamp.

Meles har tilkendegivet høj prioritet til udvikling af et demokratisk system, men i praksis demonstreres ikke konsekvent respekt for meningsforskelle og oppositionens ret til udfoldelse. Etiopien har siden diktator Mengistus fald i 1991 gennemgået en overvejende etnisk baseret regionalisering, hvor den traditionelle magtelite har fået reduceret sin politiske indflydelse til fordel for regionernes eliter.

Menneskerettighedssituationen er forbedret betydeligt i samme periode, men problemerne er fortsat store. Medlemmer af oppositionspartier bliver intimideret, og regeringen øver fortsat stærk kontrol med radio og tv. Siden valget i 2005 har den private del af den trykte presse haft betydelige vanskeligheder ved at operere og senest i 2008 er der vedtaget ændringer til reguleringen af pressen, som giver betydeligt større kontrol med pressen uden at indføre decideret censur. En ny og mere restriktiv NGO-lov forventes vedtaget af parlamentet i 2008. Tilbageholdelse uden rettergang og tortur forekommer, om end ikke systematisk.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kun i dag: 50% på alle bøger af Bjarne Reuter

Affiliate program

I anledning af Bjarne Reuters 60 års fødselsdag, giver Saxo.com 50% rabat på alle hans bøger - men KUN I DAG.
Klik på billedet for at gå direkte til online-shoppen.